25 Jaar Lapso

Het begin

Lapso is begin 1997 gestart in het Willem Arntzhuis aan de Lange Nieuwstraat te Utrecht en bestaat in 2022 dus 25 jaar. Een officiële mijlpaal, maar eigenlijk bestaat Lapso al veel langer. Voorheen was het namelijk een dagbesteding binnen Altrecht, echter is Huib Bouhuijzen in 1997 verzelfstandigd met de afdelingen metaal- en houtbewerking. Inmiddels heeft zijn neef René Bouhuijzen Lapso in 2016 voorgezet.

Huib Bouhuijzen werkte binnen Altrecht als arbeidstherapeut en cliënten werden veelal beziggehouden met creatieve therapie. Dat werkt uiteraard, maar niet bij iedereen. Huib proefde bij cliënten dat zij “écht werk” wilde. Werk waaraan zij een eigenwaarde en zelfvertrouwen kunnen ontlenen. Werk dat ze in contact brengt met anderen. Een mens is namelijk meer dan zijn ziekte.

Lapso als stiching

Lapso staat voor Stichting Logistiek voor Arbeidstherapie aan Psychiatrische Patiënten en Socialisering en vormt samen met Bouh Metaalwaren Nieuwegein BV één geheel. Een sociale onderneming welke kwaliteitsproducten produceert voor de markt. Wij maken o.a. snelhangers, borgpennen en allerlei producten van draadstaal. De ondernemer in Huib heeft Lapso / Bouh Metaalwaren neergezet op de sociale kaart en is door René verder door ontwikkeld. Een onderneming welke 25 jaar geleden nog niet zo makkelijk voor de markt kon produceren. Afnemers zijn commerciële ondernemingen waarbij het gaat om 3 hoofdzaken; prijs, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Dit zijn voor afnemers harde eisen. Tegenwoordig is het normaal om sociaal te ondernemen, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO staat in iedere onderneming in het beleidsplan. Ook wel groene cijfers genaamd. Maar 25 jaar geleden was dat niet standaard. Voor Huib was het moeilijk om bedrijven te overtuigen dat Lapso / Bouh Metaalwaren ook aan voornoemde eisen kon voldoen. Maar de aanhouder wint en zo heeft Lapso / Bouh Metaalwaren zijn plek verworven in ondernemend Nederland.

De mens centraal

Bij Lapso draait het om de mens, die staat centraal. Iedereen die wil en kan werken, doet mee maar wel op zijn eigen niveau. We werken zoveel mogelijk volgens het principe Rust, Reinheid en Regelmaat. Iedereen draagt hiermede een steentje bij aan de maatschappij. De mens zoals hij/zij is, respecteren we en vormt de basis bij Lapso. Een mooie tegelwijsheid: “Accepteer de mens zoals hij is en niet zoals je hem wilt hebben”. Het is mooi om te zien dat mensen opbloeien, beter in hun vel gaan zitten en meer zelfvertrouwen krijgen. Dat drijft ons en zijn we bovenal trots op.

René Bouhuijzen

Lapso bestaat 25 jaar Gefeliciteerd!

Al de jaren dat Lapso bestaat is het een vertrouwde werkplek geweest voor cliënten van Lister. Het mooie van Lapso is dat cliënten er terecht kunnen voor het verrichten van "echt werk", cliënten worden op hun waarde geschat en kunnen in hun eigen tempo werkzaamheden uitvoeren. Aanvankelijk vooral op het gebied van werken met metaal, gaandeweg zijn de activiteiten van Lapso uitgebreid. Ik ken Lapso als een bedrijf met oog voor de cliënten die komen werken, maar ook oog voor innovatie of buiten gebaande paden denken. Zo is er een vervoersdienst opgestart, waardoor cliënten op tijd op hun werk konden komen, niet alleen bij Lapso, maar ook voor andere sociale ondernemingen. Later is er ook een verhuisservice opgezet, waardoor cliënten voor een relatief laag bedrag verhuisd konden worden, wat mooi aansloot bij de beweging binnen Lister om cliënten uit te laten stromen naar zelfstandig wonen. De laatste jaren is het aanbod van Lapso verder uitgebreid met een klussendienst, die allerhande klussen uit kunnen voeren, zoals onderhoud aan woningen, schilderwerk en kleine reparaties. Het mooie is altijd geweest dat de client centraal stond en dat altijd gekeken werd, waar cliënten bij kunnen participeren waardoor er vaak een passend aanbod voor de client geboden kan worden. Daarnaast staat ook de kwaliteit van het product centraal, "want wat je doet moet je goed doen, anders raak je je klanten kwijt" aldus René Bouhuijzen, de huidige directeur van Lapso.

Henk van Rees
Accounthouder Lapso binnen Lister.

© 2024 Stichting Lapso Privacy policy

Webdesign: Simons en Boom Realisatie: 6i | Page loaded in 0,0153 seconds